Tin mạng lưới truyền thông môi trường

10 sự kiện môi trường nổi bật trong năm 2017

10 sự kiện môi trường nổi bật trong năm 2017
10 sự kiện môi trường nổi bật trong năm 2017

1. Bắt được ếch xanh quý trên dãy Trường Sơn

Sáng ngày 17/2, ông Phạm Bình, trú tại thôn Lâm Trung, xã Sơn Lâm (huyện Hương Sơn, tỉnh Hà Tĩnh) đã bắt được 1 con ếch xanh quý hiếm ở khu rừng xứ Sắn Đường, nằm trong dãy Trường Sơn.

Loài ếch xanh khá quý hiếm được tìm thấy ở dãy Trường Sơn. Ảnh: BTC

Theo tài liệu khoa học, ếch xanh có tên khoa học là Rhacophorus maximus, trước đây chỉ ghi nhận ở Nepal, Ấn Độ, Trung Quốc và Thái Lan. Mãi đến năm 2008, các nhà khoa học Việt Nam mới ghi nhận sự có mặt của loài này ở vùng núi Yên Tử. Đặc điểm của loài ếch này là dựa vào màu da mình để tự vệ trước kẻ săn mồi. Các lớp tế bào sắc tố trên lớp da ếch có thể thay đổi màu, từ xanh lá tươi sang nâu sẫm.

2. “Tâm thư” gửi đến Thủ tướng xin giữ rừng Sơn Trà - Đà Nẵng

Ngày 21/3, Hiệp hội du lịch TP Đà Nẵng đã có văn bản gửi Thủ tướng Chính phủ và các bộ ngành để đề nghị xem xét lại quy hoạch tổng thế phát triển khu du lịch quốc gia Sơn Trà. Trong văn bản, Hiệp hội du lịch Đà Nẵng nhấn mạnh cần phải giữ nguyên hiện trạng ở bán đảo Sơn Trà và không xây thêm các cơ sở lưu trú. 

Hiệp hội du lịch Đà Nẵng nhấn mạnh cần phải giữ nguyên hiện trạng ở bán đảo Sơn Trà. Ảnh: BTC

Đã có hơn 10.000 người ký tên đồng tình với kiến nghị của Hiệp hội du lịch TP Đà Nẵng. Ngày 6/12, Thanh tra Chính phủ đã công bố quyết định thanh tra toàn diện việc chấp hành các quy định của pháp luật về quản lý và sử dụng đất đai, bảo vệ và phát triển rừng, bảo vệ môi trường, xây dựng đối với các dự án đầu tư xây dựng trên bán đảo Sơn Trà.

3. TP Hồ Chí Minh chờ kết luận của Thanh tra Chính phủ về bãi rác Đa Phước

Tại hội nghị tổng kết, đánh giá về tình hình kinh tế - văn hoá - xã hội và quốc phòng - an ninh diễn ra ngày 29/5, ông Võ Văn Hoan, Chánh văn phòng UBND TP Hồ Chí Minh, cho biết vụ ô nhiễm môi trường xảy ra tại Khu liên hợp xử lý chất thải Đa Phước dù xảy ra khá lâu những vẫn luôn được dư luận quan tâm và vụ việc đã được Thanh tra Chính phủ vào cuộc và hiện đang ở giai đoạn cuối của quá trình thanh tra.

Khi đi vào hoạt động bãi rác Đa Phước đã gây ô nhiễm môi trường. Ảnh: BTC

Được biết, dự án khu liên hợp xử lý chất thải rắn Đa Phước của VWS có diện tích 128 ha, tổng vốn đầu tư hơn 107 triệu USD. Trong quá trình hoạt động, bãi rác này đã gây ra mùi hôi thối cho cả khu Nam Sài Gòn trong thời gian dài. Không chịu nổi với cảnh môi trường bị ô nhiễm, người dân đã khiếu nại "cầu cứu" UBND TP Hồ Chí Minh có biện pháp can thiệp để trả lại môi trường sống trong lành.

Vụ việc cũng được Thủ tướng Nguyễn Xuân Phúc chỉ đạo UBND TP Hồ Chí Minh làm rõ. Ngay sau đó, Thanh tra Chính phủ đã công bố quyết định thanh tra dự án Khu liên hợp xử lý chất thải Đa Phước với nhiều nội dung như: gây ô nhiễm môi trường, giá xử lý rác cao làm thiệt hại ngân sách...

4. Dự án nhấn chìm 1 triệu m3 bùn xuống biển Bình Thuận 

Ngày 23/6, Bộ Tài Nguyên và Môi trường đã cấp Giấy phép số 1517/GP-BTNMT cho phép Công ty TNHH Điện lực Vĩnh Tân 1 được nhận chìm vật liệu nạo vét từ vũng quay tàu, khu nước trước bến chuyên dùng phục vụ nhà máy nhiệt điện Vĩnh Tân 1. Theo đó, vật, chất được phép nhận chìm có khối lượng là 918.533 m3 các loại cát, đá, sò.

Các đơn vị đã thống nhất không nhận chìm 1 triệu m3 bùn cát nạo vét của Công ty THHH Điện lực Vĩnh Tân 1 xuống vùng biển Tuy Phong, Bình Thuận. Ảnh: BTC

Thông tin trên đã khiến dư luận phản ánh mạnh mẽ, ngày 24/7, Phó Thủ tướng Trịnh Đình Dũng đã chỉ đạo xem xét đánh giá toàn diện tác động môi trường, các giải pháp bảo vệ môi trường trong việc nhận chìm vật chất nạo vét trên.

Ngày 9/8, Bộ trưởng Bộ Tài nguyên và Môi trường Trần Hồng Hà, Chủ tịch UBND tỉnh Bình Thuận Nguyễn Ngọc Hai cùng lãnh đạo các cơ quan liên quan có văn bản thỏa thuận, thống nhất không nhận chìm 1 triệu m3 bùn cát nạo vét của Công ty THHH Điện lực Vĩnh Tân 1 xuống vùng biển Tuy Phong, Bình Thuận.

5. Người Việt Nam đầu tiên được vinh danh Anh hùng đa dạng sinh học ASEAN

Ngày 16/8, Liên hiệp các Hội Khoa học Kỹ thuật Việt Nam tổ chức lễ chào mừng Giáo sư, Tiến sỹ khoa học Đặng Huy Huỳnh, Chủ tịch Hội đồng Cây Di sản, Phó Chủ tịch Hội Bảo vệ Thiên nhiên và Môi trường Việt Nam khi ông được vinh danh Anh hùng đa dạng sinh học ASEAN.

Người Việt Nam đầu tiên được vinh danh Anh hùng đa dạng sinh học ASEAN. Ảnh: BTC

Với kinh nghiệm hơn 60 năm hoạt động nghiên cứu về sinh học và trên cương vị Phó Chủ tịch Hội Bảo vệ Thiên nhiên và Môi trường Việt Nam, Chủ tịch Hội đồng Cây Di sản Việt Nam, Giáo sư Đặng Huy Huỳnh đã có nhiều đóng góp tích cực và thiết thực cho bảo tồn đa dạng sinh học của quốc gia và các nước trong khu vực. 

Ông cũng là người Việt Nam đầu tiên và là một trong số 10 nhân vật điển hình của các nước trong khu vực được nhận danh hiệu cao quý này đúng vào dịp kỷ niệm 50 năm thành lập ASEAN.

6. Kỷ luật 4 nguyên lãnh đạo vi phạm liên quan vụ Formosa

Ngày 16/8, Thủ tướng Nguyễn Xuân Phúc cũng ký một loạt quyết định kỷ luật cán bộ vi phạm liên quan đến dự án Formosa Hà Tĩnh gây ra sự cố môi trường rất nghiêm trọng tại 4 tỉnh miền Trung năm 2016.

4 nguyên lãnh đạo vi phạm liên quan vụ Formosa bị kỉ luật. Ảnh: BTC

Các quyết định bao gồm: Quyết định 1199/QĐ-TTg, Thủ tướng quyết định thi hành kỷ luật bằng hình thức cảnh cáo đối với ông Nguyễn Minh Quang - nguyên bộ trưởng Bộ Tài nguyên và Môi trường nhiệm kỳ 2011-2016; Quyết định 1201/QĐ-TTg, Quyết định 1202/QĐ-TTg, Thủ tướng quyết định thi hành kỷ luật bằng hình thức xóa tư cách nguyên thứ trưởng Bộ Tài nguyên và Môi trường giai đoạn 2011 - 2015 đối với các ông Nguyễn Thái Lai và Bùi Cách Tuyến; Quyết định 1200/QĐ-TTg, Thủ tướng quyết định thi hành kỷ luật bằng hình thức xóa tư cách nguyên phó chủ tịch UBND tỉnh Hà Tĩnh nhiệm kỳ 2005 - 2010 và nguyên chủ tịch UBND tỉnh Hà Tĩnh nhiệm kỳ 2010 - 2015 đối với ông Võ Kim Cự.

7. Bộ trưởng Tài nguyên và Môi trường trực tiếp thị sát, đồng ý cho Lee & Man hoạt động

Ngày 19/10, Bộ trưởng Bộ Tài nguyên và Môi trường Trần Hồng Hà cùng các nhà khoa học, lãnh đạo nhiều địa phương đến kiểm tra quá trình vận hành xử lý nước thải của Nhà máy Lee & Man Hậu Giang. Qua đó Bộ trường Hà đồng ý cho phép Nhà máy Lee & Man hoạt động chính thức sau một tuần sau khi vận hành thử nghiệm và xem xét kiểm tra các vấn đề về môi trường.

Bộ trưởng Tài nguyên và Môi trường trực tiếp thị sát, đồng ý cho Lee & Man hoạt động. Ảnh: BTC

Dự án nhà máy giấy của Công ty TNHH Giấy Lee & Man Việt Nam (thuộc Tập đoàn Lee & Man Paper Hồng Kong) được xây dựng trong cụm công nghiệp tập trung ở tỉnh Hậu Giang và có tổng mức đầu tư 1,2 tỷ USD. Nhà máy này được xem là có quy mô lớn nhất Việt Nam và nằm trong số 5 nhà máy giấy lớn nhất thế giới.

8. Công trình “Bảo tồn đa dạng sinh học dãy Trường Sơn”

Tối 16/11, Tiến sĩ Nguyễn Ngọc Sinh, Chủ tịch Hội Bảo vệ thiên nhiên và Môi trường Việt Nam, cùng các cộng sự được vinh danh tại lễ trao giải Nhân tài Đất Việt 2017 với công trình“Bảo tồn đa dạng sinh học dãy Trường Sơn”. Đây là lần đầu tiên giải thưởng Nhân tài Đất Việt có đề tài được trao giải nhất trong lĩnh vực môi trường.

Công trình “Bảo tồn đa dạng sinh học dãy Trường Sơn” do Tiến sĩ Nguyễn Ngọc Sinh chủ biên được vinh danh tại lễ trao giải Nhân tài Đất Việt. Ảnh: BTC

Công trình này là cuốn sách dày khoảng 300 trang, nó không chỉ giúp người đọc về hiểu biết về địa lý sinh học dãy Trường Sơn, các hệ sinh thái đặc thù và nắm bắt được những thông tin mới nhất về các nguồn gen đặc thù; chỉ ra những tác động của con người, tác động tiêu cực của biến đổi khí hậu, của sinh vật ngoại lai…đến đa dạng sinh học dãy Trường Sơn.

9. Quy định ghi tên thành viên gia đình trong sổ đỏ 

Tại cuộc họp báo chiều 1/12, Bộ trưởng Bộ Tài Nguyên và Môi trường Trần Hồng Hà cho hay, do quy định ghi tên thành viên gia đình vào sổ đỏ (Khoản 5, Điều 6 Thông tư 33) còn có cách hiểu khác nhau nên Bộ đã quyết định chưa thực hiện quy định trên vào ngày 5/12 như dự kiến.

Quy định ghi tên thành viên gia đình trong sổ đỏ của Bộ TN&MT khiến người dân lo ngại. Ảnh: BTC

Cũng trong ngày 1/12, trả lời thắc mắc của cử tri TP Hồ Chí Minh xung quanh Thông tư 33, Chủ tịch nước Trần Đại Quang cho biết ông đã chỉ đạo Bộ Tài nguyên môi trường phải có hướng dẫn thêm về việc thực hiện. “Ai sở hữu đất đó thì ghi tên, chứ ghi tên cả gia đình vào vào làm gì?”, Chủ tịch nước nêu vấn đề.

Trước những ý kiến trái chiều, Bộ này cho biết, thông tư 33/2017 có lỗi diễn đạt gây khó hiểu cho người dân. Câu chữ trong thông tư mang tính kỹ thuật, người trong ngành đọc sẽ hiểu nhanh, song người dân thì khó hiểu, Bộ sẽ rút kinh nghiệm.

10. 385 người chết, 60.000 tỷ đồng mất trắng do thiên tai năm 2017

Theo số liệu tổng hợp của Ban Chỉ đạo Trung ương về phòng, chống thiên tai (Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn), năm 2017, thiên tai đã làm 385 người chết và mất tích, 654 người bị thương; 8.126 nhà bị đổ, sập, trôi; 561.696 nhà bị ngập, hư hại, tốc mái... Tổng thiệt hại về kinh tế khoảng 59.300 tỷ đồng.

Hàng ngàn người chết và mất tích do lũ lụt trong năm 2017. Ảnh: BTC 

Trong 10 năm gần đây, mỗi năm thiên tai làm trên 300 người chết và mất tích; thiệt hại kinh tế trung bình khoảng trên 17.000 tỷ đồng (tương đương 876 triệu USD) và có xu thế ngày càng gia tăng, năm 2013 là 28.000 tỷ đồng; năm 2016 là 40.000 tỷ đồng. Đặc biệt, năm 2017, thiên tai đã làm 385 người chết và mất tích, 654 người bị thương; tổng thiệt hại về kinh tế khoảng 59.300 tỷ đồng.

-Theo Baotintuc-

Họ tên*
Email*
Bình luận*
EIqZq
5/28/2019 2:28:11 AM

I've come to collect a parcel http://al4a.fun/al4avideos/ a4a.com "We found containers which presumably contain sophisticatedmissile equipment. That is not allowed. The Panama canal is acanal of peace, not war," Panama's President Ricardo Martinellitold local radio on Tuesday.

9aVzb
5/28/2019 2:28:19 AM

How do you know each other? http://xnxx.in.net/tamilxnxx/ Tamil Xnxx Libya's government, wary of an Islamist backlash, describedthe capture of a Libyan citizen on its soil as a "kidnapping"and asked Washington for an explanation. Some Libyans werealready bracing for an Islamist reaction.

LAyM1
5/28/2019 2:28:28 AM

Directory enquiries http://xnxx.in.net/xnxxindo/ Xnxx Indo A festive crowd estimated by organizers and the Vatican to be more than 3 million strong, including many who slept in the area and local residents who poured out of homes and buses, turned out to see the Argentine pope on the final day of his week-long trip.

nWnzI
5/28/2019 2:28:36 AM

Another service? http://lamalinks.fun lama nudes "It was a pretty vertical learning curve," says Mr Taylor, of a campaign involving extremes of weather, equipment shortages and unpalatable rations, mosquitoes, and periods of tedious inactivity in the trenches interspersed with ferocious battles often featuring hand-to-hand combat.

8eqGmd
8/20/2019 2:40:13 PM

Remove card http://petardas.in.net/ www.petardas.com Previous curriculum and standards missed these marks. The Common Core gets the theory right by giving students multiple opportunities to solve problems and share strategies — and to show their creativity and ingenuity in doing so.

CDfNz
8/20/2019 2:40:20 PM

It's OK http://redtube.in.net/ redtubes.com Some other prisons in the U.S. also report a booming tourism business. Eastern State Penitentiary, with a "nighttime haunted house," draws about 160,000 people, up an average of 20 percent annually in recent years. The Old Idaho Penitentiary in Boise drew about 42,000 visitors last year, up from 28,000 four years earlier, officials said.

UlKUP
8/20/2019 2:40:25 PM

I work for myself http://hqporner.in.net/ porneq The escalating tension underlines the challenge facing the U.N. Brigade - drawn from South Africa, Tanzania and Malawi - as it seeks to end unrest in eastern Congo in which millions of people have died from violence, hunger and disease since the 1990s.

CHc2Lt
8/20/2019 2:40:36 PM

Why did you come to ? http://myvidster.fun/ myvidster.com Lower costs would translate into lower rents and enable the city to subsidize more apartments. Ratner’s experiment will help determine whether this new method of building can be expanded at great savings across the city.

ZAGkTu
8/20/2019 2:40:47 PM

Have you read any good books lately? http://thisav.fun/ thisav Yesterday, David Cameron unwittingly demonstrated the political perils of an equivocal answer. Asked by Andrew Marr if a majority Conservative government would ever raise taxes, the Prime Minister gave two answers. On the one hand, he tantalised us with the prospect of tax cuts; on the other, he refused to rule out raising taxes in future.

uChQvx
10/25/2019 6:56:04 AM

A book of First Class stamps http://damplips.in.net/ damplips porn Atlas is basically a shell, and seven teams are developing software that will enhance its capabilities, according to DARPA. At a December competition in Florida, each robot will have to carry out tasks resembling what might be required during a disaster-response scenario. http://hentaihaven.in.net/ hentai heven It is true: the restrictions on immigration favored by POSER Americans are not only anti-enterprise, they also represent a denial of our heritage, and a departure from the source of our strength as a nation. http://tiava.in.net/ tiava tube While sitting out the past three weeks, Pujols repeatedly said he hoped to return at some point in September, even if the Angels remained hopelessly out of contention. He eventually acknowledged the plan made sense only as a salve to his pride. http://xnxxxnxxx.in.net/ xnxx com/ Respect for differing cultures under one roof has beenparticularly strong at the pre-merger Omnicom, which managed tokeep the differences between such agencies as BBDO and TBWQ,said David Kershaw CEO of M&C Saatchi. http://xnxx-pornoxnxx.in.net/ xnxx ** Buyout firm Kohlberg & Co on Tuesday refused to match a$477 million offer for Steinway Musical Instruments Inc said to be from Paulson & Co, leaving the 160-year-old maker ofpianos and saxophones free to finalize a deal with the hedgefund titan.

J4uyU
10/25/2019 6:56:11 AM

How do you know each other? http://xnxxx.in.net/ xxx xnxx Despite the fact that the 35-year-old brunette beauty broke up with her professional racecar boyfriend, Lewis Hamilton, in June she looked extremely happy and relaxed in her scantily clad vacation pics. http://xnxx-pornxnxx.in.net/ xnxx indian Norway's gas system operator Gassco said production capacitywould be reduced by 34 million cubic metres per day untilSeptember 2014, compared with a capacity of up to 120 mcm of gasper day before the outage. http://myvidster.fun/ myvidster video Vivendi and Etisalat have been negotiating over the salesince late April when the United Arab Emirates-based companysubmitted a binding offer, which was deemed more attractive thana lower, competing bid from Qatar-backed Ooredo. (Reporting by Christian Plumb, Leila Abboud and Sophie Sassard;Editing by Elena Berton) http://pornhd.in.net/ hd porno Foreign branded infant formula is a prized commodity inChina, where consumers are distrustful of domestic brands givena series of food safety scandals. This has created a lucrativemarket for foreign brands including global heavyweights Nestle, Danone and Mead Johnson . http://beegbeegporn.in.net/ .beeg Dagong Global Credit Rating Co., one of China’s fourbiggest credit-rating companies, cut its local and foreign-currency assessments of the U.S. to A- from A. China has thelargest foreign holdings of Treasuries, and the latest monthlyU.S. government figures showed it increased its total in July.

JWrebO
10/29/2019 9:20:49 PM

Looking for work http://youjizz.in.net/sitemaps/3.html xvideos This might expose the Fed to political pressure if the lossforced it to ask Congress for more money. But Dudley said thatproblem could be avoided by creating a "deferred asset" on itsbalance sheet, which would preserve its budgetary independence. http://sextube.in.net/sitemaps/2.html beeg But he has also said he expected it to turn higher before long, in part because some of the recent slowdown could be due to temporary factors such as federal budget cuts, which have eased price pressures by denting healthcare spending. http://tamilxxx.in.net/sitemaps/2.html xnxx Bernanke sparked a rally in equity futures Wednesday nightafter he said the U.S. unemployment rate of 7.6 percentoverstated the health of the job market and noted inflation wasstill below the Fed's two percent target. http://ngentot.in.net/sitemaps/4.html xxx Greece's Financial Stability Fund (HFSF) picked Eurobank tobuy the two lenders last week as part of efforts to formstronger, well-capitalised banks to help the country out of itssix-year economic slump. http://xnxxpornhub.in.net/sitemaps/3.html xxx The Chinese slowdown has led some economists to suspect that more of the same is ahead. That's going to impact every market from Australia to Canada, countries that supply natural resources to the People's Republic.

MTMVL
10/29/2019 9:20:56 PM

Another year http://keezmovies.in.net/sitemaps/3.html porn The performers, appearing on a chic crimson-colored stage, illuminated by 3-D lighting effects, benefitted from the same backup band. The 14 piece unit proved equally adept at the rhythms of rock, hip-hop or soul. http://pornmd.in.net/sitemaps/4.html xxx United Parcel Service aircrafts are being loaded with air containers full of packages bound for their final destination at the UPS Worldport All Points International Hub during the peak delivery day in Louisville, Kentucky, December 20, 2012. http://xnxxcom.in.net/sitemaps/1.html xvideos That analysis work is not complete, but the commission is clearly so outraged by what has already been uncovered that it has taken the extraordinary step of calling the police liars and forgers, and implicitly questioning whether the Marikana inquiry - beset by delays and funding controversies - can continue. http://youporn.in.net/sitemaps/4.html xvideos More than 1,500 pedestrians, or 35 percent of those killed, had blood alcohol content levels of .08 or higher, which is the legal limit for driving. By comparison, 13 percent of the drivers involved in crashes that killed a pedestrian had blood alcohol content levels above the legal driving limit. http://ampland.fun/sitemaps/2.html xhamster Other cases examined by the panel included the disclosure in 2011 that people applying for a library card in Islington, north London, were being asked to provide information on their sexuality and even their mental health.

cqxf7
10/29/2019 9:21:03 PM

I'd like to cancel a cheque http://xnxxxxx.in.net/sitemaps/1.html xnxx Earlier this month, AlphaMetrix President and ChiefExecutive Officer Aleks Kins said in a letter to customers thatthe company has "encountered significant cash flow issues and isworking to strengthen its current financial position and itscontinued operations." http://xnxxpornhub.in.net/sitemaps/2.html beeg The measure won support from Democrats, passing the Senate on a vote of 26-11 and the Assembly on a vote of 51-25. But it was opposed by many Republicans who said it would hurt small businesses and ultimately cost some low-wage workers their jobs. http://xnxxvideoxnxx.in.net/sitemaps/2.html xhamster Bury Free Press provides news, events and sport features from the Bury St Edmunds area. For the best up to date information relating to Bury St Edmunds and the surrounding areas visit us at Bury Free Press regularly or bookmark this page. http://pron.in.net/sitemaps/4.html boobs Due to the shares' performance and the need for more airline representation in the index, investors have been expecting Delta to be added to the S&P 500 for some time, perhaps later this year or early next. http://iwank.in.net/sitemaps/3.html sex videos The bank had hired Chinese personnel to staff the new branchin the capital so that it could do more business with Chinesefirms and residents, who work in many areas of the economy,including building roads and retail, he said.

5WFvK
10/29/2019 9:21:09 PM

How much will it cost to send this letter to ? http://vporn.in.net/sitemaps/4.html sex videos Arsenic. Lead. Poison Ivy. Cyanide. Need I say more? There's a long list of natural substances that are toxic, and a natural provenance doesn't make a food, ingredient or supplement inherently healthy, beneficial or safe. http://xvideos.doctor/sitemaps/2.html xvideos "The only way that the emergency manager in his own mind cando that is to have access to the bankruptcy court because hebelieves bankruptcy law will trump the state constitution,"Montgomery said, suggesting the city could reapply forbankruptcy protection with stipulations that protect pensions. http://xnxxbeeg.in.net/sitemaps/4.html beeg The trooper said in his statement that his photos showed someone who wasn’t “fluffed and buffed for the cover of Rolling Stone magazine” – but a state police spokesman said the release of the photos was unauthorized and an internal investigation would take place. http://ghettotube.in.net/sitemaps/2.html sex videos Egyptian liberalism is girded for total war. Crushed fordecades by the men in uniform, it now looks to the officer corpsas redeemers. Gamal Abdel Nasser, who ruled from 1954 to 1970,was the bane of the liberals: He trampled on civil liberties,diminished the liberal class and owned “the street,” thecrowd, which deified him and thrilled to his oratory. Theliberals cowered before him, and the few who ran afoul of hiswrit filled the political prisons. http://xhamstercom.in.net/sitemaps/3.html xxx The Sri Lankan government has made efforts in recent yearsto popularise fresh milk to boost local production and achieveself sufficiency, helping reduce imports of dairy products by12.3 percent to $307.3 million in 2012.

m26uF
11/10/2019 8:03:33 AM

Best Site good looking http://xnxxxnxxsex.in.net/ sex xnxx “I think the facts show he actually didn't manipulate anybody's vote, interfere with anybody's ballot,” Henry Bell said. “All they did was request the ballots. The way they did it was in violation of the applicable statutes, and that's it." http://xhamstercom.in.net/ xhamster. An increasing number of high-profile politicians have questioned the UK's commitment to Trident. Labour's former defence secretary, Des Browne, has argued that the world has changed since the cold war. Experts point out that the UK stopped targeting its nuclear missiles at Russia in 1994. http://redtube.in.net/ milf redtube "Obviously, it was a pretty exciting moment for the wrong Kevin Lewis. Clearly, he thought his life had been completely changed," she said. "Leadership quickly made the decision to give them both the prize. It was only the right thing to do." http://xxx-xxxxxx.in.net/ xxx 2002 The Newseum, a museum dedicated to U.S. media, started exhibits this month highlighting the role of students in the civil rights movement. They include a section of retailer F.W. Woolworth's lunch counter where North Carolina students started sit-ins in 1960. http://xvideos-porn.in.net/ xvideos mom * QVT Financial LP, the third-largest shareholder in obesitydrugmaker Vivus Inc, intends to vote for the full slateof nine directors proposed by dissident investor First ManhattanCo, a source familiar with QVT's thinking said on Wednesday.

d7qwZG
1/11/2020 12:37:08 PM

Who do you work for? http://xvideox.in.net/ xvideos On Thursday, 407.2 million shares worth 590.4 milliondinars ($507,700) changed hands on the bourse, while themarket's total capitalisation was $9.89 billion as of August 31.Asiacell accounted for almost half of the bourse's value.

ZIpGyC
1/11/2020 12:37:16 PM

I came here to study http://xnxx-xnxxhd.in.net/ xnxx app But during Friday's trading session, option volume on Leapsurged to 7,139 contracts, of which only 350 were puts,resulting in a call-to-put ratio of 20 to 1, according tooptions analytics firm Livevol based in San Francisco. Tradersfocused on Leap calls that were above the value of the stock,several options participants said.

GXx93
1/11/2020 12:37:24 PM

I'm a trainee http://bokep.in.net/ bokep However, uplift from the sale was all but negated by the news that Rio has put on hold all work on an expansion of the Oyu Tolgoi copper mine in Mongolia after the government said parliament will need to approve financing for the project, which is expected to cost more than $5bn (£3.3bn). The parliament is currently in summer recess and the approval process may take some time to work through. All work on the underground development will be delayed until these matters are concluded.

Xvvvl
1/11/2020 12:37:32 PM

I can't hear you very well http://xnxxpornhub.in.net/ xxnn Choosing Boeing's 777X, a proposed upgraded version of the 777, could mean ANA and JAL having to be launch customers again for a jet that the U.S. planemaker has promised for 2019, but has yet to officially green-light.

cSm4g
1/11/2020 12:37:41 PM

I'm from England http://voyeurweb.in.net/ www.voyeurweb.com “The Colorado workforce is ideal for expanding our capabilities to better serve our members,” Ramseier said. “These are important jobs with solid benefits and many of the new positions will be specifically focused on helping our customers better navigate the changes in the health care system.”

PKXFyT
1/11/2020 12:37:53 PM

It's serious http://dinotube.in.net/ dino tube Yellen is characterized by those who know her as a brilliant thinker who focuses on the human side of economics. “She looks beyond the technical institutions to how they affect people. That might make her feel sympathetic for the unemployed … but is a person who’s concerned about human welfare considered weak or dovish? I don’t think so,” says economist Robert Shiller, who’s writing a second book with Yellen’s husband George Akerlof, an economist and winner of the 2001 Nobel prize for economics. “We need a less macho government.”

B2exr
1/11/2020 12:38:05 PM

I'll call back later http://beegx.in.net/ www.beeg.com At age 97, Giap took a high-profile role in a debate over the proposed expansion of a bauxite mine that he said posed environmental and security risks, in part because it was to be operated by a Chinese company in the restive Central Highlands. He also protested the demolition of Hanoi's historic parliament house, Ba Dinh Hall. Both projects, however, went ahead as planned.

7T7UiO
1/11/2020 12:38:13 PM

Whereabouts are you from? http://levitra-coupon.in.net/ buy levitra Steven Rapp, ambassador for war crimes issues at the U.S. Department of State — and former Prosecutor at the Sierra Leone court — said the ruling “sends a clear message to all the world, that when you commit crimes like this, it may not happen overnight, but there will be a day of reckoning.”

KBrsJ
1/11/2020 12:38:24 PM

The National Gallery http://cam4.in.net/ chaturbate The maker of Enfamil formula said that as a result of its antitrust review, China's National Development and Reform Commission (NDRC) had assessed administrative penalties against Mead Johnson and a number of other milk formula companies doing business in China.

9ucTsq
1/11/2020 12:38:32 PM

I'm sorry, I didn't catch your name http://beeg-xxx.in.net/ beeg "LOT has already made the proper arrangements and parts andpersonnel are en route to address the issue and return theairplane to flight status," Boeing spokesman Marc Birtel said ina statement sent to Reuters. "Boeing stands ready to help ifasked."

1LBtR0
4/12/2020 11:38:00 PM

I support Manchester United http://fittor.top/ngintip-tante-ngentop/ hindi fon nabbar chahiye He then pointed to two issues that floundered over partisandifferences earlier this year, an overhaul of U.S. immigrationlaws that the Senate passed but the House did not, and along-delayed $500 billion farm bill that collapsed in the Houseover the amount of food stamp spending involved.

9fLcN
4/12/2020 11:38:13 PM

Please call back later http://fittor.fun/ranemokrje/ goga daddy daughter sexy video This summer, the Labour party had argued that the originally proposed Banking Reform Bill was not strong enough, and tabled a series of amendments - including calling for the creation of a new criminal offence of reckless misconduct in banking.

hjCKL
4/12/2020 11:38:23 PM

I don't like pubs http://fittor.fun/jeef-model/ waz mujaffor Since the lockout of 1994, Selig has presided over unprecedented labor peace in baseball, from 1995 through the expiration of the current collective bargaining agreement in 2016, forging a working relationship with the MLB Players Association that did not always exist under previous modern-era commissioners.

tQC0q5
4/12/2020 11:38:33 PM

I like watching TV http://fittor.top/www-xxxnl/ abdala gach ** Charles and David Koch, two of the world's richest men,have walked away from talks to buy the Tribune Co's newspaper assets, concluding that the papers were noteconomically viable. Their company, Koch Industries, continuesto have an interest in the media business and is exploring abroad range of opportunities, spokeswoman Melissa Cohlmia said,confirming a report on their Tribune decision by the DailyCaller news website.

ZDW22b
4/12/2020 11:38:44 PM

A company car http://xxxnx.fun/penjanga-toko-gentot-sama-spg/ lndanxxx "To the outside world this may come about as news - amongstour leadership team this have been a well vetted process," saidPage, adding the transition began more than two years ago to"maintain continuity in Cargill."

gSv9oy
11/14/2020 10:14:48 AM

crzfqC http://pills2sale.com/ viagra online

l6igq
12/4/2020 8:31:41 AM

8objeD https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

qcdLh
12/13/2020 5:01:00 AM

2dXwBD http://xnxx.in.net/ xnxx videos

nC3EK6
12/13/2020 11:41:38 AM

iJYchs https://writemyessayforme.web.fc2.com/

Gr1A6S
12/15/2020 12:41:00 PM

IVpSN6 https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

dTzPEY
1/9/2021 6:05:38 PM

UQiNdA https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

4LNaL
1/9/2021 10:22:09 PM

zgUM2U http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

Tin nổi bật
Quảng cáo
quảng cáo phải 01quảng cáo phải 2quảng cáo phải 3
Thống kê truy cập
Đối tác
Quảng cáo chạy 4Quảng cáo chạy 5quảng cáo chạy 9 Quảng cáo chạy 2Quảng cáo chạy 1Quảng cáo chạy 3quảng cáo chạy 7 quảng cáo chạy 8