Kinh doanh

Cá lực sỹ "ăn chay trường" trên sông Kinh Thầy

Cá lực sỹ "ăn chay trường" trên sông Kinh Thầy
ceca.org.vn - Những con cá được cho ăn chay trường trong khoảng nửa năm bằng một loại đậu hạng nhất để rồi toàn bộ cơ thể chúng biến đổi cuồn cuộn gân cơ, khỏe còn hơn cả lực sĩ, thịt ăn cứ gọi là giòn khau kháu…

Người mở nghề 

Cách đây chừng chục năm, tôi là người đầu tiên viết bài về nghề nuôi cá giòn khi thực tế một cơ sở của người Trung Quốc nuôi ngay đầu quốc lộ Láng - Hòa Lạc. 

Sau khi báo đăng, người ấy còn bị chính những người đồng hương của mình chất vấn lên bờ xuống ruộng vì sợ lộ bí mật quốc gia. Vậy bí mật đó là gì? 

Ngàn đời nay các quốc gia ở châu Á đã nuôi cá trắm, cá chép nhưng kỹ nghệ biến thứ cá thông thường này thành giòn khau kháu chỉ mới ra đời cách đây hơn 20 năm. 

Số là năm 1998, một người nuôi cá ở thị trấn Đông Thăng, thành phố Trung Sơn tỉnh Quảng Đông, Trung Quốc tình cờ phát hiện ra khi thay đổi thức ăn từ cỏ sang đậu tằm (có tên khoa học là vicia faba, khác với đậu tằm hay còn có tên là đậu xanh ở Việt Nam), thịt cá trắm trở nên giòn, mùi vị thơm ngon rất đặc biệt. Thành phần collagen trong cơ của cá trắm giòn cao hơn so với trắm cỏ 5 lần, hàm lượng protein cũng như các axit amin đều cao hơn. 

Trung Sơn trở thành thủ phủ của nghề cá giòn tại Trung Quốc nhờ vào hạt “đậu thần” - đậu tằm với thành phần dưỡng chất có một, không hai như protein 30%, chất béo 0,8% lại còn gộp đủ 8 loại axit amin thiết yếu. 

Đậu tằm có nguồn gốc ôn đới nhưng cũng có thể trồng được ở các nước nhiệt đới, nhiều nhất phải kể đến Úc, Ấn Độ và Trung Quốc. Loài người và các loài gia súc từ xa xưa đã nhá đến… sái quai hàm đậu tằm nhưng chẳng loài nào thịt hóa giòn như loài cá cả. 

Ở trong nước đậu tằm đã được nguyên Phó Thủ tướng Nguyễn Công Tạn đưa về, nhân giống trồng thành công nhưng diện tích còn rất nhỏ hẹp. Thế nên, hầu hết đậu tằm vẫn phải nhập khẩu và quy trình nuôi cá giòn vẫn còn nằm trong vòng bí mật.

Chỉ có những đại gia mới được nếm thử thứ cá đặc sản ấy với giá cả lên đến nửa triệu đồng một cân. Thế rồi, có một người Việt Nam đã làm cuộc lội ngược dòng, mang tính lịch sử. Người đó là nông dân Nguyễn Trung Tựu hiện sống ở xã Nam Tân, huyện Nam Sách, Hải Dương. 

Nghiệp thả cá đến với ông Tựu rất sớm. Đầu những năm 80 của thế kỷ trước, được lĩnh mấy chục ngàn đồng khi ra quân, không như người ta xây nhà mái ngói, tậu xe đạp Phượng Hoàng, ông dốc túi mua hết số đầm hồ của cả một thôn để thả cá. Đang nuôi được mấy tháng, ông được vào cấp ủy, tham gia hết Bí thư rồi Chủ tịch xã, nghiệp cá mú đành dằn lòng gác lại. 

Lúc đó, dân thì lầm than, chính quyền thì bè phái, đấu đá rất quyết liệt. Ông Tựu trụ được nhờ vào bản lĩnh vào sinh, ra tử của một thủa chiến trường. Thời gian như nước trôi qua cầu, ngoảnh đi, ngoảnh lại, đã 28 năm trôi, tóc bạc, da mồi, giữ kỷ lục về thời gian lãnh đạo xã của cả tỉnh. Chưa đến tuổi nghỉ hưu ông vội xin rời ghế để thỏa mãn với ước mơ của thời trai trẻ: thả cá.

Lúc đầu là thả trong ao, năm 2010 ông cùng dăm bảy người làng, người xã đầu tiên tiến ra sông Kinh Thầy khởi nghiệp thả lồng bè. Thế rồi, chẳng biết tự lúc nào ông mất ăn, mất ngủ bởi lũ cá giòn. Càng khó nuôi, càng dễ độc quyền, ăn lãi cao, thói đời thường thế!


Ông thử nghiệm tất cả những loại cá mình có trong lồng, học phí tốn cả tỉ bạc để rồi rút ra kinh nghiệm rằng không phải cá nào ăn đậu tằm thịt cũng hóa giòn. Đám điêu hồng, cá lăng cũng ăn đậu tằm nhưng thịt không giòn đã đành mà xương lại còn cứng hệt xương trâu. Chỉ có trắm, chép và cá vền (một loại cá sông) là thịt hóa giòn.

 

Lên voi, xuống cá 

 Có hàng thật, hàng giả đã đành lại còn có cả cá giòn đông lạnh nhập khẩu từ Trung Quốc, cấp đông cả con, giá bán rẻ hơn tới 20 - 30%. Độ giòn của chúng không cao, chất lượng cũng sa sút so với cá tươi nhưng phải thật tinh tế mới phân biệt được.

Cá thả bắt đầu ở trọng lượng trên 1kg với khẩu phần ăn duy nhất là hạt đậu tằm đã được ngâm nhưng ngâm thế nào, trong bao lâu là cả một bí quyết. Ăn đậu đó, những con cá đang nuôi công nghiệp da thịt nhẽo nhèo bỗng biến đổi hoàn toàn thành những con cá lực sĩ. 

Lúc nào chúng cũng sùng sục kiếm mồi. Năng lượng như căng phồng dưới những lớp cơ bắp. Tôi đã chứng kiến Nguyễn Văn Nhuận - con trai ông Tựu đã bị giật đứt cả lưới khi quây bắt một mẻ cá trắm giòn. 

Chúng giương hai vây bên sườn trườn như cá rô rạch bờ khi gặp mưa, đào thoát dễ dàng khỏi mặt lưới đang mỗi lúc một dâng. Chúng nhảy vọt cao cả mét so với mặt thùng đựng. Chúng quẫy ầm ầm trong tay khiến cho người bắt cũng phải xiêu vẹo, trực lăn tòm xuống nước. 

Thịt cá giòn khau kháu như tràng lợn. Trứng cá giòn sần sật như trứng cá hồi. Kỹ nghệ nuôi cá giòn có thể nói là khó nhất nhì trong nghề thủy sản nhưng đàn cá nhà ông Tựu vẫn 99% đạt giòn, trong khi nhà khác chỉ 94 - 95%. 1% còn lại ấy là những con lỏi, yếu trong đàn không tranh ăn được đủ để hóa giòn mà chỉ hóa dai. 

Bởi chưng máy đo cơ quá đắt nên ông Tựu thường kiểm tra bằng cách mổ cá xem cơ. Cứ trong veo là đạt. Và không gì chuẩn bằng miệng người. Khi cái giòn sần sật tan đi, vị ngọt đậm còn luyến mãi trên đầu môi, cuống lưỡi khiến cho xe tải lớn, xe tải nhỏ hầu như tuần nào cũng kìn kìn ghé bến ông Tựu. 

Chép giòn 140.000 đ/kg, trắm giòn 120.000 đ/kg, trắm đen giòn 250.000 đ/kg mà không có đủ để bán. Cơ sở của ông Tựu hiện đứng đầu cả nước về trắm, chép giòn, được đăng ký bảo hộ hẳn hoi, tổng sản lượng đánh bắt hàng năm lên tới 200 tấn. 

Thuyền to thì sóng to. Ông Tựu chưa bao giờ ngờ tới trường hợp hàng chục cái móng cọc khoan nhồi cùng đám mỏ neo, dây chão giữ bè lại bị nhổ bật đi trong đợt lũ năm 2015. 

Giữa dòng nước gầm réo, mấy chục cái bè vỡ bục, đám còn lại cũng móp mép, dật dờ trôi. Tổng thiệt hại trên 10 tỉ đồng. Cả tháng sau, trên dòng Kinh Thầy vẫn còn cảnh người thả câu, giăng lưới hôi cá đen kịt. 

Chứng kiến cảnh tượng đó, vợ con khóc lóc còn bà cụ thân sinh đã 97 tuổi của ông suy sụp hoàn toàn. Tuổi già cả nghĩ. Nạn đói năm 1945 đã cướp đi hai người con của cụ mà giờ đây thiên tai lại nỡ cướp đi miếng cơm cuối cùng của thằng Tựu thì ai mà chịu nổi? Cụ ốm lăn, ốm lóc, hồn nát theo cùng với những mảng bè vỡ mãi chưa hoàn thành ra lú lẫn. 

Lúc bấy, nhiều bạn bè của ông Tựu từ xa còn gọi điện về, khi nghe được giọng ông thưa trong máy, mới ồ lên: “Thế mà tao nghe người ta nói mày vỡ bè quẫn chí nhảy lầu tự tử rồi!”. 

Lạnh sống lưng khi nghĩ đến cảnh “dậu đổ, bìm leo”, ông Tựu gượng động viên: “Còn người, còn của”. Ngày ông hùng hục lao đầu vào việc sửa bè nát, đóng bè mới, chỉ khi màn đêm buông xuống mới thao thức lo chuyện ngày mai. 

Cũng may lòng tin, nghị lực của một người lính từng vào sinh ra tử một lần nữa lại vực ông dậy để rồi Tết năm đó thắng đậm vụ mới, giữ vững ngôi vị một người nuôi cá giòn đệ nhất nước Việt.

Dàn bè như trôi đi trong màn sương mù lễnh loãng tựa khói chiều. Tiếng móng nước ầm ầm, ào ào trôi cả vào trong giấc ngủ của tôi. Cú quẫy của những con cá lực sĩ....

Họ tên*
Email*
Bình luận*
ohMPT
11/14/2020 8:33:01 AM

7AAqn2 http://pills2sale.com/ viagra online

VOVueW
12/4/2020 6:19:48 AM

ZViTA2 https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

CVfyc
12/13/2020 3:22:59 AM

c9t28o http://xnxx.in.net/ xnxx videos

5tGrtp
12/13/2020 12:19:39 PM

oVcmvG https://writemyessayforme.web.fc2.com/

ScAw39
12/15/2020 1:20:02 PM

jEEEbu https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

E2PTP
1/9/2021 6:48:15 PM

KTUnUL https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

CfCVYJ
1/9/2021 11:07:31 PM

tpRRq7 http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

jPZ8hw
3/7/2021 3:12:17 AM

Where are you from? http://punto-sys.com/buy-gasex-baikal-pharmacycom-mhvl buy gasex baikal-pharmacy.com Investigators randomized 177 patients from July 1997 to May 2010. The trial design called for an interim analysis after 45 biochemical recurrences. At the interim analysis, 22 of 81 (27.2%) evaluable patients in the soy arm had recurrence compared with 23 of 78 (29.5%) in the control group.

hJPChl
3/7/2021 3:12:20 AM

When can you start? http://siccarcargo.com/flomax-capsule-04-mg-tamsulosin-hcl-polq flomax capsule 0.4 mg (tamsulosin hcl) We also use some non-essential cookies to anonymously track visitors or enhance your experience of the site. If you\'re not happy with this, we won\'t set these cookies but some nice features of the site may be unavailable.

bVQCb
3/7/2021 3:12:22 AM

Will I be paid weekly or monthly? https://kyawgyi.com/aciclovir-ratiopharm-400-mg-tabletten-eosc aciclovir 800 mg vademecum argentina T-Mobile US said it added 685,000 contract customers in thequarter compared with the average analyst expectations forsubscriber additions of 140,000 taken from four analysts whoseestimates ranged from 33,000 to 254,000.

OsmVg
3/7/2021 3:12:27 AM

Good crew it's cool :) http://emdponline.com/nexium-mups-40-mg-untuk-apa-polq gi thuc nexium 40mg vin Rivera may bristle over the fanfare about his final season, but he can certainly expect more Tuesday night, even in Queens. “I know he doesn’t like it, but he’s got to get over that,” says Joe Torre, who managed Rivera from 1996-2007. “He’s been too special for too long, so he’s going to be made a fuss over and rightly so.

7oUlgE
3/7/2021 3:12:31 AM

Punk not dead http://www.etsitsupport.co.uk/minoxidil-bio-h-tin-pharma-50mgml-mnner-3x60-ml-cazf price of minoxidil in nepal Health workers, environmental and community groups plannedto rally in Richmond on Saturday in advance of the one-yearanniversary of the Aug. 6 fire. The fire, which was started by apipeline rupture, knocked out the refinery until April.

CCUABD
3/7/2021 3:17:36 AM

Children with disabilities http://www.implantstudygroup.com/buy-prilosec-baikal-pharmacy-bkqx buy prilosec baikal-pharmacy com Whenever a user of these plugins heads over to YouTube.com, theywill see multiple display ad slots injected across the site,including the homepage, channel pages, search result pages andvideo pages.

fp33p
3/7/2021 3:17:39 AM

I like watching football http://emdponline.com/kamagra-100mg-oral-jelly-ajanta-pharma-polq super kamagra baikal-pharmacy.com Order and discipline reign from the moment you enter the encampment by the Rabaa al-Adawiya Mosque. Three lines of men in hardhats do security checks on anyone wishing to take the road leading to the mosque. The first line checks IDs, the next line frisks entrants, and the final line checks bags, reporting to two control centers that monitor all activity on the boulevard, according to the group.

5ZC3Q
3/7/2021 3:17:48 AM

I want to make a withdrawal https://econoautos.cl/imuran-50-mg-100-tablet-nedir-ahdv imuran 50 mg yan etkileri No objections here! "Law & Order: SVU" actress Stephanie March took her courtroom act to the beach, enjoying a little R&R in the sun during a trip to Miami's South Beach with her celebrity chef husband Bobby Flay. The 38-year-old wasn't afraid to get a little wild in the waves wearing a purple animal print bikini on Feb. 25, 2013.

O33Ph
3/7/2021 3:17:51 AM

I'd like to change some money http://www.implantstudygroup.com/cialis-5mg-filmtabletten-28-stck-rezeptfrei-ahdv comprare cialis online legale Silva gives Campos "legitimacy among leftist andcenter-leftist voters" and creates a strong nationwide ticket,since Campos is strong in Brazil's northeast and Silva is mostpopular in the relatively wealthy south and southeast, Soterosaid.

fCjh6
3/7/2021 3:17:58 AM

A packet of envelopes https://www.royalcrest.com.au/cymbalta-tabletas-30-mg-ahdv cymbalta 30 mg preisvergleich But even though the fuel is cheap and units have to meet safety standards like other household appliances, home refilling is uncommon in the United States, held back by the upfront expense of buying and installing new units, and a lack of natural gas cars. The cars themselves generally cost about $10,000 more than comparable conventional vehicles.

wgDSM
3/7/2021 3:30:36 AM

Have you got a telephone directory? https://sarianhealthcare.com/buying-kamagra-in-koh-samui-gdpa kamagra 100 mg virkning Mr Way believes one overriding factor is at work: a "resumption of confidence" among the type of people who want and can afford to buy a holiday home abroad or to retire there. Crumbling prices might be what is luring them, but the real interest is in the same profile of property as before the crisis. "They want pleasant communities that are easy to access, good facilities and a better climate than Britain's."

3OCSJ7
3/7/2021 3:30:39 AM

I can't stand football http://emdponline.com/buy-tofranil-baikal-pharmacy-ahdv tofranil nome generico The case of Gheorge, the Romanian immigrant, is also instructive. He immigrated to the United States in 1989. By the time Horowitz met him, he had built a database-marketing firm and a predictive-analytics firm, both later acquired; worked as chief technology officer at software company SAP; and served as an entrepreneur in residence at white-shoe venture firm Greylock.

Oc3wDT
3/7/2021 3:30:42 AM

Could you send me an application form? https://www.gea-solution.com/orlistat-lek-cena-polq price of orlistat baikal-pharmacy.com Officials at the Focus on Energy program emphasize they are just carrying out orders from the PSC. Operations director Tamara Sondgeroth says those orders mandate that most of the renewable energy funds go to things like biomass or manure digester projects.

mp5M6I
3/7/2021 3:30:45 AM

Will I have to work shifts? http://geodronsolutions.com/buy-famvir-baikal-pharmacycom-fkxy buy famvir baikal-pharmacy.com "I think, especially in Italy, all the people they are looking for jobs, sometimes that depresses me and it doesn't help me create," Cavalli told Reuters TV before the show for his youthful JustCavalli line.

vaofB
3/7/2021 3:30:50 AM

How much notice do you have to give? http://dangky4gvinaphone.vn/lansoprazole-15mg-orodispersible-tablets-oouc lansoprazole cena Instead of seeking to generate a similar windfall, at least one Republican in the State Senate has decided to openly stand in the way. He is probably not alone, having conclude that the interests of their friends in the unions – the same unions that spend so much time and money trying to defeat GOP candidates for statewide and local office every time the Keystone State holds an election – are more worthy of attention than those of the ordinary taxpayers. It is these kinds of betrayals of conservative and Republican interests that leave a bad taste in the mouth of even the most enthusiastic GOP voters.

VRSk2
3/7/2021 3:42:39 AM

Looking for work https://www.iccatlanta.com/buy-priligy-baikal-pharmacy-ahdv priligy price in uganda I wanted to meet the more challenging students – those less constrained to speak, the ones who will be featured in Educating Yorkshire, those among the 10 per cent who take up 90 per cent of teachers’ time. Tom is 15. In Educating Yorkshire we see him being variously cheeky, insulting and disruptive. He is a handful for his teachers, who have tried everything from detention to isolation to exclusion in the attempt to persuade him to change his behaviour. When I met him I knew his history, but as a light-hearted icebreaker I asked if he considered himself a swot. ‘What’s a swot?’ he said. I asked why he kept getting into trouble. ‘I’m short-tempered so I kick off,’ he said, staring at his battered shoes and rarely meeting my gaze. ‘I used to be in detention every day, I had to go to the gym and copy lines out for an hour, but I used to just go to sleep. Or draw.’ That makes Tom sound like a lazy deadbeat, but there is an endearing fragility about him. He didn’t seem a lost cause, he just needed to be handled the right way and he hadn’t been given many breaks in life. Tom lives in Thornhill. ‘This is a proper racist area,’ he said and he should know: his brother went to prison for his part in a racist attack. ‘He didn’t do anything – he was just there when it happened,’ Tom claimed. And what happened? I asked. ‘One of his mates stabbed an Asian across the face, a big scar down there,’ he said, pointing at his cheek. ‘My brother got 15 months, but he only did five plus tag. He’s 19.’

Rcpmd
3/7/2021 3:42:47 AM

Yes, I love it! http://dangky4gvinaphone.vn/orlistato-ratiopharm-120-mg-eosc what is orlistat 120mg Let’s just say it: The mating-game musical “First Date” isn’t first-rate. Third-tier is more like it. Or below-deck, since this singing catalogue of cliches by a team of Broadway rookies would fit better on a cruise ship than the Great White Way.

oXqDU
3/7/2021 3:42:51 AM

We'd like to offer you the job http://www.etsitsupport.co.uk/cefixime-tablets-ip-100-mg-uses-in-hindi-eosc harga cefixime 400 mg ABC is owned by The Walt Disney Co. CBS is owned by CBS Corp. CW is a joint venture of Warner Bros. Entertainment and CBS Corp. Fox is a unit of News Corp. NBC and Telemundo are owned by Comcast Corp. ION Television is owned by ION Media Networks.

lZd0X
3/7/2021 3:42:55 AM

Where are you calling from? http://duocppphar.com/orlistat-lek-cena-polq unterschied orlistat 60 mg und 120 mg Under the hood, the international version of the Note 10.1, the version I reviewed, packs in Samsung's eight-core 1.9GHz Exynos 5 Octa processor and a Mali-T628 GPU. In the US, you'll get Samsung's 1.3GHz quad-core Exynos 5420 processor instead. Until performance test results are in, don't automatically assume that eight cores are better than four.

NWFyHK
3/7/2021 3:42:58 AM

A staff restaurant http://dangky4gvina.com/buy-amoxil-baikal-pharmacycom-yari amoxil 12h 400 mg In an unusual partnering arrangement with the U.S. AirForce, Australia paid $707 million for Boeing to buildthe satellite and for United Launch Alliance, a partnership ofBoeing and Lockheed Martin to put it into orbit.Australia's tab also covers some operational expenses.

17Tiay
3/7/2021 3:44:32 AM

I'd like to pay this cheque in, please http://headlinecontent.com.au/desyrel-100-mg-30-tablet-ne-ie-yarar-polq desyrel 50 mg 30 tablet A third-floor resident who gave his name only as "Barry" said the agents asked him about a 60-year-old woman related to the suspected gunman. An online address database showed that Cathleen Alexis, 60, and Naomi Alexis, 31, may once have resided in the adjacent apartment.

7BB6hP
3/7/2021 3:44:35 AM

I'd like to take the job http://dangky3gvinaphone.vn/paxil-40-mg-yan-etkileri-bkqx paxil cr 37.5 mg side effects Diniz still owns more than 47 percent of outstanding GrupoPão de Açúcar common shares. A shareholder agreement withCasino, which operates hyper markets, supermarkets, discountstores and convenience stores, contemplates the sale of theshares in 2022.

M0WAY
3/7/2021 3:44:39 AM

Thanks funny site https://blvcksupplements.ca/para-que-sirve-el-levaquin-750-mg-qgac levaquin 750 mg price "It doesn't seem this theme... is affecting the market,"said Nicolas Lopez, director of analysis and market at M&GValores. "The truth is that the absolute majority held by(Rajoy's) People's Party means there is little threat to thestability of the government, and that's the way the market seesit."

qRVj5
3/7/2021 3:44:50 AM

Who do you work for? https://www.gea-solution.com/imigran-50-mg-pret-polq imigran nasal 20mg The Duke of Edinburgh’s illness led to inevitable speculation that he would now scale back dramatically on his royal duties, but he appears determined to carry on supporting as many causes as possible.

kncmOa
3/7/2021 3:44:54 AM

Will I get travelling expenses? http://www.etsitsupport.co.uk/coumadin-2mg-qmmx coumadin 3mg color The Brooklyn-born Aboushi, who now lives in Staten Island, was drafted in the fifth round by the Jets out of Virginia. He is one of just a small handful of Palestinian-American players to enter the NFL, including former linebacker Tarek Saleh, former quarterback Gibran Hamdan, and former defensive lineman Nader Abdallah.

Tin nổi bật
Quảng cáo
quảng cáo phải 01quảng cáo phải 2quảng cáo phải 3
Thống kê truy cập
Đối tác
Quảng cáo chạy 4Quảng cáo chạy 5quảng cáo chạy 9 Quảng cáo chạy 2Quảng cáo chạy 1Quảng cáo chạy 3quảng cáo chạy 7 quảng cáo chạy 8